Hasselt, sportstad

Sport is belangrijk als sociaal bindweefsel in een samenleving. Sport brengt mensen op een gezonde manier in contact met elkaar, versterkt de sociale band met een gemeenschap en is een remedie tegen eenzaamheid en sociale isolatie. N-VA Hasselt wil een optimaal klimaat creëren waarin de sport, zowel competitief als recreatief, zijn sociale en gezondheidsbevorderende rol kan spelen. Een adequate en toegankelijke sportinfrastructuur is hierbij van cruciaal belang.

Bij de start van de vorige bestuursperiode beloofde de toenmalig bevoegde schepen aan alle voetbalclubs een ‘voetbalplan’ waarin fusies aangemoedigd werden in ruil voor financiële steun vanwege het stadsbestuur. Na veel aankondigingen stellen we vandaag vast dat de zichtbare realisaties op het terrein dankzij het voetbalplan eerder beperkt zijn. Voor N-VA Hasselt is sport bovendien meer dan voetbal alleen.

Van voetbalplan naar sportplan

N-VA Hasselt wil van het ‘voetbalplan’ een ‘sportplan’ maken waar alle Hasseltse sportclubs voordeel van kunnen hebben. Sportclubs die, over sportdisciplines heen, samenwerkingsverbanden of fusies afsluiten en daarbij de niet meer gebruikte stadsgronden of infrastructuur kunnen vermarkten, mogen gebruik maken van een aanzienlijk deel van de verkoopopbrengsten. Ons ‘sportplan’ is gebaseerd op objectieve criteria en zal in overleg met de stedelijke sportraad uitgerold worden.

Efficiënt gebruik van sportgrond

N-VA Hasselt wil omnisportsites in het stadscentrum en de deelgemeenten. Elke inwoner moet in zijn directe omgeving gebruik kunnen maken van allerhande sportinfrastructuur, voor binnen- en buitensport. Zowel onze allerjongsten als de Hasseltse senioren vinden een plaats in onze omnisportsites. N-VA Hasselt denkt aan initiatieven om samen sporten en de sportbeleving in Hasselt te stimuleren.

Toegankelijke sport

Ons sportaanbod moet op alle mogelijke manieren toegankelijk zijn. Sportclubs en individuele sportbeoefenaars moeten kunnen rekenen op sociaal aanvaardbare tarieven voor het gebruik van de infrastructuur. Onze sportinfrastructuur heeft echter dringend een opknapbeurt nodig. Ongeacht zijn niveau, moet elke sportende Hasselaar gebruik kunnen maken van toegankelijke en goed onderhouden sportinfrastructuur. We bemiddelen in de ontsluiting van privé-infrastructuur voor of door scholen, clubs, enzovoort. We werken een langetermijnvisie uit voor, het door het stadsbestuur verwaarloosde, Sportcentrum Kiewit.

Toegankelijkheid voor mensen met een beperking is hierbij van primordiaal belang. Deze toegankelijkheid is immers een noodzakelijke voorwaarde voor de uitwerking van sportkampen voor deze groep. Dergelijke kampen kunnen gecombineerd worden met jeugdsportkampen zodat sociale integratie tussen beide groepen deelnemers mogelijk wordt.

Sporthal van de toekomst op Alverberg

N-VA Hasselt wil van de Alverbergsite bovenlokale (top)sportinfrastructuur maken. We vervangen daarvoor de huidige, verouderde sporthal en bouwen een nieuwe, multifuncionele sporthal van de toekomst. De topsportclubs die vandaag op de site aanwezig zijn, krijgen op die manier extra zuurstof om door te groeien in hun respectievelijke sporttakken. Het biedt tevens de kans om een oplossing te creëren voor mobiliteit en parkeergelegenheid bij grote sportevenementen. De Vlaamse subsidiemogelijkheden moeten hierbij optimaal benut worden.

Topsport

N-VA Hasselt wil nationale en internationale sportevenementen terug naar Hasselt halen. Sportclubs die hun schouders willen zetten onder nationale of internationale kampioenschappen moeten hiervoor de nodige ondersteuning krijgen. Evenementen met een internationale uitstraling zoals de Young Champions Cup Tennis dienen ondersteund te worden, zonder aan de autonomie van de organisatie te raken. Het is de ambitie van N-VA Hasselt om bijvoorbeeld van de Grote Prijs Veldrijden terug een cyclocross te maken die meetelt voor de verschillende klassementen. Voor nieuwe topsportinitiatieven bieden we de nodige ondersteuning.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is