Hasselt kiest Buurt van het Jaar

Op 24 mei 2019, over deze onderwerpen: Algemeen beieid, Cultuur - Jeugd - Sport - Bibliotheek

“Heel wat actieve Hasselaren nemen mooie initiatieven om hun straat, buurt of wijk levendig te houden. We willen deze bewoners belonen voor hun inzet met de wedstrijd ‘Buurt van het Jaar’,” lanceert schepen van de Hasselaar Lies Jans een nieuw initiatief van de stad om de sociale cohesie binnen de wijken nog verder aan te wakkeren. De Buurt van het Jaar krijgt 2 500 euro en een gouden naambord.

 

Vandaag vieren we in heel Vlaanderen de Dag van de Buren. “Ook in Hasselt is dit initiatief een groot succes. De wijkwerking leeft”, aldus schepen van de Hasselaar Lies Jans die vandaag met de Buurt van het Jaar een nieuw initiatief lanceert.

Buurtbewoners die zich inzetten om de leefbaarheid in hun straat, buurt of wijk te bevorderen, kunnen nu al rekenen op enkele subsidiekanalen. Zo zijn er subsidies voor een straat-, buurt- of wijkfeest en kent de stad ook wijkbudgetten toe. Voorts zijn er nog subsidies voor culturele projecten. “Die subsidies kunnen enkel gebruikt worden voor datgene dat binnen het reglement pas. Actieve buurtbewoners kennen hun wijk natuurlijk het beste. Wij willen hun inzet nu belonen onder de vorm van de wedstrijd ‘Buurt van het Jaar’,” verklaart Lies Jans.

 

Een burengroep van ministens acht leden kan zich kandidaat stellen voor Buurt van het Jaar bij de Dienst Wijkopbouw. Daar geven zij via een online invulformulier mee wat ze voor hun buurt of wijk gedaan hebben in de periode mei 2019 - april 2020. “We kiezen dus onze eerste Buurt van het Jaar tijdens de volgende Dag van de Buren in 2020. We lanceren dit uiteraard nu om de buurten nog wat extra te motiveren.  Een professionele jury zal de ingediende dossiers dan beoordelen volgens een algemene beoordelingsformule. Die formule zorgt er via een waardenstelsel, dat de inhoud van initiatieven laat doorwegen voor dat zowel grotere als kleinere buurtgroepen een kans maken op winst”, legt Jans het systeem uit.

 

Belangrijk is natuurlijk ook wat er te winnen valt. Er zijn vier categorieën: Goud, Zilver, Brons en De Belofte. Goud is er voor de beste score van de jury. Die buurt krijgt 2 500 euro werkingsmiddelen en een gouden naambord ‘Buurt van het jaar 2020’. Zilver staat gelijk aan 2 000 euro en voor Brons voorziet de stad 1 500 euro. Uiteindelijk wordt er ook nog 500 euro uitgereikt voor De Belofte met het best startend initiatief. “Buurtgroepen mogen hun werkingsmiddelen aanwenden in het kader van hun buurtwerking. We verwachten dat de buurtgroepen de middelen na een jaar hebben gebruikt en een overzicht geven waarvoor deze gebruikt zijn. Mocht er met het prijzengeld iets tastbaars of zichtbaars gerealiseerd zijn, dan huldigen we dat nog plechtig in”, besluit Jans.

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is