Hasselt kan dé orgelstad worden

Op 22 juni 2015

HASSELT – “Maak van de Heilig Hart-kerk een orgelmuseum.” Dat is het voorstel waarmee Lut Creemers (N-VA) dinsdag naar de gemeenteraad trekt. Heel wat bestaande Hasseltse kerken moeten in de toekomst een nieuwe bestemming krijgen. “N-VA Hasselt zoekt constructief mee naar oplossingen voor die gebouwen,” aldus oppositieraadslid Lut Creemers.

“Op het kerkenplan dat schepen Gerald Corthouts ons al maanden geleden beloofde, blijft het voorlopig nog wachten. Dat belet ons echter niet om naar oplossingen te zoeken voor de kerken die in de toekomst gaan verdwijnen,” legt Lut Creemers uit. “Daarom trekken we naar de gemeenteraad met het voorstel om de Heilig Hart-kerk in de toekomst om te dopen tot een orgelmuseum.”

Die kerk beschikt immers over een heel bijzonder orgel, in 1878 gebouwd door beroemd orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll. In 1983 kocht burgemeester Paul Meyers het aan als lesinstrument voor de orgelklas van het Stedelijk Conservatorium. Sinds 2004 is dit ‘romantische’ orgel een beschermd monument en een stuk erfgoed van onschatbare waarde. In ons land zijn er immers maar drie ‘Cavaillé-Coll-orgels’, waarvan enkel dat in Hasselt nog bespeelbaar is door volgehouden en regelmatig onderhoud.

De orgelklas van het Stedelijk Conservatorium in Hasselt maakt nog geregeld gebruik van het lesinstrument. De leerlingen oefenen erop, het openbaar examen en eindexamen ‘orgel’ vinden plaats in de kerk en in het voorjaar wordt er meestal een klasconcert georganiseerd.

De kerkfabriek heeft de voorbije jaren geïnvesteerd in een geslaagde akoestische inrichting van de Heilig Hart-kerk, zodat die nu een gegeerde concertruimte is voor grote en kleine muziekensembles, koren en orkesten, professionals en amateurs. Orgelklassen uit Duitsland en Nederland weten de kerk te vinden om het orgel te kunnen bespelen.

Er worden geregeld ‘orgelexcursies’ naar Hasselt georganiseerd voor liefhebbers van orgelmuziek, organisten, instrumentenbouwers en specialisten akoestiek.

“Hasselt wordt intussen een ‘orgelstad’ genoemd en is als dusdanig een aantrekkingspool geworden.

Daarom stelt de N-VA-fractie voor om deze kerk om te dopen tot een orgelmuseum dat ook nog als concertzaal kan dienen. De erfenis van Paul Meyers is immers te waardevol om er geen bestemming aan te geven die een meerwaarde kan zijn voor de stad. Bovendien kan dit museum nog verder opgeluisterd worden met ‘schatten’ uit de andere kerken die in de toekomst zullen verdwijnen. Zo vormen we deze kerk om tot een prachtige, polyvalente ruimte met een schat aan cultureel erfgoed die toegankelijk is voor het grote publiek. De stad Hasselt heeft er meteen ook een extra toeristische trekpleister bij en kan helemaal uitgroeien tot dé orgelstad van Vlaanderen,” besluit Creemers.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is