Hasselt gaat buurtcomités en wijkraden structureel financieel ondersteunen

Op 13 december 2022, over deze onderwerpen: Algemeen beieid, Toerisme & evenementen

HASSELT – De stad Hasselt voorziet vanaf 2023 jaarlijks werkingsmiddelen aan de buurtcomités en wijkraden. “Hierdoor creëren we duidelijkheid en bevorderen we de mogelijkheden voor mooie projecten op wijkniveau,” aldus schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen.

 

“Momenteel zijn er meer dan 120 buurtcomités en zes wijkraden actief in Hasselt. We zien deze aantallen stijgen doorheen de jaren. Dit juichen wij uiteraard toe. Met hun werking zijn zij namelijk een grote meerwaarde voor de buurt of wijk. Zij doen dit volledig op vrijwillige basis en krijgen tot op heden geen structurele ondersteuning. Hierdoor bestaan er ook geen officiële definities of voorwaarden en opereren ze in een grijze zone. Dat willen we nu aanpakken. Dit maakt het ook mogelijk om in de toekomst als stadsbestuur intensiever met hen samen te werken,” aldus schepen Meynen, bevoegd voor wijkwerking.

De huidige situatie bij de buurtcomités is immers verre van ideaal. “Van de vele buurtcomités bestaat geen goede registratie en dat bemoeilijkt ons contact. Bovendien staan zij zelf in voor hun werkingsmiddelen en dragen ze zelf de financiële risico’s. Aangezien zij werk verrichten dat erg waardevol is voor de sociale cohesie, de participatie en het welzijn van de Hasselaren, vinden wij dat dit beter naar waarde geschat moet worden,” vertelt Meynen.

Bij de wijkraden ligt het enigszins anders. “Van hen hebben we wél een goed overzicht maar zij zijn niet officieel erkend. Langs de ene kant kan iedereen zich op dit moment een wijkraad noemen maar niemand weet of ze ook als dusdanig erkend worden door de stad. Ook hierin scheppen we duidelijkheid.”

 

De stad Hasselt voorziet in 2023 voor de 120 buurtcomités in totaal 24.000 euro oftewel 200 euro per comité. Naar de zeven wijkraden, er is er nog eentje in oprichting, gaat 1.000 euro per wijkraad, momenteel dus 7.000 in totaal.

“Door de buurtcomités en wijkraden, die een erkenning aanvragen en aan de erkenningsvoorwaarden voldoen, met werkingsmiddelen te ondersteunen, willen we de financiële inspanningen die zij leveren, verlichten, hun werking ondersteunen en hen motiveren om zich te blijven inzetten voor hun buurt of wijk. Bovendien hopen we hiermee de groei van het aantal buurtcomités en wijkraden te stimuleren, hetgeen het lokale buurtleven alleen maar ten goede kan komen,” besluit Meynen.

 

Ook burgemeester Steven Vandeput benadrukt het belang van de nieuwe maatregel. “Het verenigingsleven vormt de motor van onze gemeenschap. Zij zijn een cruciale schakel in ons sociale weefsel. Vandaar deze financiële ondersteuning. Het toont aan dat we als stadsbestuur veel belang hechten aan ons gemeenschapsleven.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is