“Gebruik de Vlaamse subsidies voor uitbreiding Alverbergsite”

Op 13 april 2017, over deze onderwerpen: Cultuur - Jeugd - Sport - Bibliotheek

HASSELT - Recent keurde de Vlaamse Regering het decreet houdende de ondersteuning van bovenlokale sportinfrastructuur en topsportinfrastructuur  goed. De overheid voorziet op die manier een hefboom voor de realisatie van sportinfrastructuur in Vlaanderen. “Een unieke kans voor Hasselt”, stelt gemeenteraadslid Jan Wouters (N-VA). “Gebruik de aangeboden Vlaamse middelen om van de Alverbergsite een hoogwaardige bovenlokale omnisportsite te maken.”

 

Eind 2016 finaliseerde de KULeuven een onderzoek naar sportinfrastructuur in Vlaanderen. Uit die studie blijkt dat er in Vlaanderen heel wat nood is aan bijkomende sportinfrastructuur. Zo ook in Hasselt. De Vlaamse basketballiga gaf in die studie aan een groot voorstander te zijn om in Hasselt nieuwe en hoogwaardige sportinfrastructuur te realiseren. Voetbalclub Sporting Hasselt en handbalclub Hubo Initia Hasselt herhaalden deze oproep gezamenlijk en eensgezind. De Vlaamse Regering gebruikte dit behoefteonderzoek als basis voor het nieuwe decreet ter ondersteuning van bovenlokale sportinfrastructuur en topsportinfrastructuur.

 

“Het Hasseltse stadsbestuur lijkt wel doof als het gaat om investeringen in sportinfrastructuur. Tijdens de laatste begrotingsbesprekingen werden de middelen voor het onderhoud van de sporthallen zelfs geschrapt. Ik roep de bevoegde schepen dus op om deze kans met twee handen te grijpen” , aldus Jan Wouters (N-VA).

 

BOVENLOKALE SPORTINFRASTRUCTUUR

 

Voor grote investeringen in sportinfrastructuur kan steun vanuit de overheid als een hefboom werken. Maar waar investeerders vroeger in het duister tastten over wanneer en hoeveel budget er zou worden vrijgemaakt voor zwembaden, sporthallen of sportvelden, zorgt het nieuwe plan voor duidelijkheid. Voortaan wil Vlaanderen jaarlijks een budget van 5 miljoen euro uittrekken voor het bouwen of grondig renoveren van sportinfrastructuur. Alle mogelijke initiatiefnemers zoals lokale besturen, scholen, federaties, clubs… kunnen hierop intekenen, waarbij tot 30% van het investeringsbedrag gesubsidieerd wordt, met een maximum subsidiebedrag van 1 miljoen euro per project.

 

“Een unieke kans”, zegt Jan Wouters (N-VA). “Stilstaan is achteruitgaan. We moeten onze clubs weer perspectief geven en dat kan onder andere door te investeren in infrastructuur. De Alverbergsite met haar breed scala aan sportclubs past perfect in het bovenlokaal karakter waar Vlaanderen naar op zoek is.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is