Eerste eID met vingerafdruk uitgereikt in Hasselt

Op 2 december 2020, over deze onderwerpen: Algemeen beieid

Schepen van Bevolking Joske Dexters reikte op woensdag 2 december de eerste identiteitskaart met vingerafdruk uit. De primeur was voor de Hasseltse Valerie Persoons. Hasselt zet met deze ‘biometrische’ eID haar imago van vooruitstrevende en slimme stad extra in de verf.

 

De nieuwe, biometrische identiteitskaart ziet er anders uit en heeft ook andere functionaliteiten. De belangrijkste nieuwigheid is dat deze eID ook je vingerafdruk bevat. “De nieuwe elektronische identiteitskaart (eID) vervangt de oude identiteitskaart die al dateert van 2002”, legt schepen Joske Dexters uit. “Op die manier voldoet ze aan de strenge internationale regels, die als doel hebben om identiteitscontroles efficiënter te laten verlopen. De nieuwe kaart is dus niet alleen universeel, maar ook een nog veiliger reisdocument. Bij een identiteitskaart met enkel een foto is de kans op misbruik groot. De vingerafdruk voorkomt dit.”

 

Heel wat nieuwigheden

 

De vingerafdruk op de elektronische identiteitskaart is een verplichting door Europa. Enkel het bedrijf dat de kaarten aanmaakt, heeft tijdens de productiefase van drie maanden toegang tot de vingerafdruk. Daarna worden de vingerafdrukken gewist. Ze worden niet in een databank bewaard. Naast de vingerafdruk zijn er nog een aantal nieuwigheden. Zo staat de foto aan de linkerkant in plaats van rechts. De contactchip staat op de achterzijde, samen met een geperforeerd beeld van de foto. Je moet de kaart daarom op een andere manier in de kaartlezer schuiven. Als nationaliteit wordt niet langer ‘BELG’ maar ‘BEL’ vermeld, conform de regels van de luchtvaart. De kaart heeft ook een ander kleurlint.

 

Uitnodiging

 

“Voor wie een nieuwe identiteitskaart aanvraagt, zal er in de praktijk weinig veranderen”, licht schepen Joske Dexters toe. “De medewerker van de dienst Burgerzaken zal nu ook je vingerafdrukken afnemen. Dat was ook al het geval voor de reispas. De prijs van 18 euro is onveranderd. Je ontvangt tijdig een uitnodiging als je identiteitskaart aan vervanging toe is. Met deze oproepkaart kom je naar stadhuis ’t Scheep. Je brengt ook je huidig eID of politieattest bij diefstal van je eID én één recente pasfoto (maximaal zes maanden oud) die voldoet aan de wettelijke eisen mee.” Meer informatie vind je op www.hasselt.be/eid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is