U bent hier
Dé familiebibliotheek van Vlaanderen komt naar Kuringen
De kogel is door de kerk. Na een uitgebreide studieronde lanceert de stad Hasselt vandaag haar nieuw bibliotheekbeleid. “Nadat het vorige stadsbestuur de bibliotheken in de deelgemeenten afbouwde, pikken we vandaag de draad terug op en investeren we opnieuw in aanbod in elke deelgemeente, versterken we het schoolaanbod én realiseren we dé familiebibliotheek van Vlaanderen in Kuringen”, aldus burgemeester Steven Vandeput (N-VA) en schepen van bibliotheken Habib El Ouakili (RG+).
“Taal is het bindmiddel van de samenleving en daar wil deze bestuursploeg erg op inzetten. Daarom is de realisatie van een innovatief en doortastend bibliotheekbeleid een van de belangrijke speerpunten van ons beleid”, steekt burgemeester Steven Vandeput van wal.
Hasselt heeft sinds de fusie met de Provinciale Bibliotheek Limburg, in 2018, maar liefst twee volwaardige bibliotheken op haar grondgebied, uniek in Vlaanderen. Met maar liefst 2 miljoen stuks in huis en een erkende erfgoedbibliotheek en een zeer uitgebreide wetenschappelijke collectie is de Bibliotheek Hasselt Limburg een referentie in Vlaanderen. “Met slechts 5% aanbod voor kinderen, jongeren en families stellen we echter een groot manco vast. Om dit gat op te vullen transformeren we de bibliotheek van Kuringen van een allegaartje aan van alles naar dé familiebibliotheek van Vlaanderen te maken”, aldus Habib El Ouakili (RG+).
Volgens het stadsbestuur heeft het weinig zin om in twee bibliotheken – die op een steenworp van elkaar liggen – een gelijkaardig aanbod te hebben. “We willen niet gewoon overal hetzelfde aanbieden, we willen net ons aanbod kwalitatief uitbreiden. Iedereen moet zijn gading vinden. Kwaliteit boven kwantiteit” vinden schepen van Bibliotheken Habib El Ouakili en burgemeester Steven Vandeput. “Als stadsbestuur vinden we het ook belangrijk om te investeren in jonge mensen. We moeten onze jongeren taalvaardiger maken, kennis aanreiken én het leesplezier stimuleren.”
FAMILIEBIBLIOTHEEK
”De bibliotheek Hasselt – vestiging Kuringen zal dus transformeren tot een grote en gezellige familiebibliotheek. El Ouakili: “Kuringen wordt een hedendaagse belevingsbibliotheek met leuke leeshoeken en mooie werkruimtes die inspireren en de jeugd aanzetten tot lezen. Er blijft nog steeds een ruime collectie ter beschikking voor iedereen, maar de focus ligt op de jeugd (60% van het aanbod)”
Naast een gezellige inrichting is het belangrijk dat de nieuwe familiebibliotheek een maximale toegankelijkheid krijgt. Kinderwagens en rolstoelen moet er vlot naar binnen rollen. Uniek in Kuringen is het Open + systeem. “Het systeem stelt ons in staat de bib te toegankelijk maken tijdens onbemande uren. Na een registratie zal je dus op elk moment van de week terechtkunnen in de bibliotheek om er te lezen, te studeren, boeken te ontlenen en ze in te leveren.”
Voor de verbouwing werd recent een bureau aangesteld. “Er moet nu een ontwerp voor de bibliotheek én buitenschoolse kinderopvang getekend worden. Eens dat ontwerp definitief is, kunnen de werken starten. We mikken hiervoor op eind 2021. Najaar 2022, begin 2023 zou de familiebibliotheek helemaal klaar moeten zijn.”
Tijdens de renovatiewerken is het helaas niet mogelijk om de bibliotheek altijd veilig open houden. “Jammer, maar met ons nieuw ‘Bib in de wijken’- passen we hier een mouw. Een uniek project waar Kuringen de piloot van mag zijn.”
BIB IN DE WIJKEN
De nieuwe bibliotheekstructuur brengt lezen anderzijds ook tot leven in de wijken. “We merken dat er behoefte is aan een nabije wijkuitleenpost, zeker voor mensen die al een dagje ouder zijn en minder mobiel zijn” weet Schepen El Ouakili. “De stad voorziet daarom opnieuw een aanbod in de wijken. “Dat gebeurt op verschillende manieren. Eerst en vooral zorgen we op een aantal vaste locaties in de verschillende wijken voor een aanbod. Vaste locaties zoals bijvoorbeeld de woonzorgcentra of de ontmoetingscentra. Daarnaast creëren we een soort reizende wijkbibliotheek. We voorzien een apart aanbod dat in de wijk blijft circuleren bij verschillende bewoners. Hiervoor gebruiken we de Grab&Go app. Deze manier van werken zorgt niet enkel voor een doorgeefsysteem van boeken, mensen leggen nieuwe contacten en dat versterkt de sociale cohesie in de wijk. “
BIB IN SCHOOL
De twee centrale bibliotheken zijn de bakens in het nieuwe bib-beleid. Maar daarnaast zet het stadsbestuur ook een breedvertakt aanbod op. Dat gebeurt op twee manieren. Enerzijds zet de stad Hasselt sterk in op scholen- en wijkwerking. Schepen El Ouakili (RoodGroen+) “Een belangrijk aspect van de bibliotheek is de schoolwerking. Leren lezen en het stimuleren van taalbegrip zijn de sleutel tot een algemene ontwikkeling. Om nog meer kinderen te bereiken, rijdt daarom al enkele jaren de ‘Bib Truck’ rond. Helaas blijkt die truck niet zo effectief als gehoopt. De truck doet enkel 19 van de 29 scholen aan en dat slechts om de 6 weken. Dat moet beter!” Het stadsbestuur heeft daarom een betere manier gevonden om die scholenwerking te stimuleren. “We willen kinderen in contact brengen met een permanent, eigentijds en inspirerend collectie, op hun eigen school. Per school richten we dus gangen, klaslokalen of andere vrije ruimtes in tot volwaardige bibliotheek. De 45.000 titels die in onze collectie zitten, zullen verdeeld worden over de 29 Hasseltse scholen.”