Buren tegen inbrekers

Op 26 november 2008

Bachelor veiligheid

Jo Brouns (CD&V) stelde voor om nieuwe bachelor-opleiding maatschappelijke veiligheid in te
voeren. "Want de vraag naar veiligheidsdeskundigen neemt toe." Claes: "Zijn we voor, maar is mijn bevoegheid niet. Onze partij is hier op Vlaams niveau mee bezig."

Taxicheques voor jongeren

Igor Philtjens (Open Vld) wil het taxigebruik bij jongeren stimuleren. Hij wil dat er campagnes
opgezet worden met taxibedrijven, zodat de prijzen ook naar beneden kunnen. "We gaan met de sector overleggen", aldus Claes.

Sneltram Noordoost-Limburg

Lode Ceyssens (CD&V) kaartte de nood aan openbaar vervoer in Noordoost-Limburg aan. "Kunnen wij ook een sneltram krijgen om het oosten en het westen van onze provincie met elkaar te verbinden?" "Dat is bevoegdheid van De Lijn", reageerde Hilde Claes. "Maar wat er niet is, kan nog komen."

Vespa met helm

Annick Ponthier (Vlaams Belang) is boos omdat de Vesparijders op de toeristische brochure van de provincie geen helm dragen. "Dat is verplicht. De gouverneur van Vlaams Brabant heeft de VRT ook een brief gestuurd om te vragen waarom Witse geen gordel draagt", zei Ponthier. Claes: "We gaan dat bespreken met collega Sleypen."

Sporthallen

Lies Jans (N-VA) wilde weten hoe het zit met de sportinfrastructuur in Limburg, aangezien minister Bert Anciaux (Vl.Pro) daar veel geld voor heeft vrijgemaakt. "We hebben aan Anciaux een overzicht van de projecten gevraagd", antwoordde Hilde Claes. "Maar dat hebben we nog niet gekregen."

1. Velodroom

Hilde Claes droomde er vorig jaar van om alle Limburgers op de fiets te krijgen. Ook voor werk of boodschappen. "Maar daarvoor moeten we 150 km aan ontbrekende schakels in het fietspadennetwerk wegwerken. Voor eenvijfde hiervan is er een overeenkomst afgesloten met Vlaanderen, goed voor 3,9 miljoen euro. Een mooi resultaat aangezien dit pas sinds vorig jaar kan." Hoeveel km fietspaden liggen er op dit moment al? "205 meter in de Wagemanskeel in Genk."

Onze punten: 6/10

2. Dierenagent
Hilde Claes kondigde vorig jaar aan dat ze een dierenagent wil in elke politiezone. "We hebben aan de nationale overheid gevraagd of ze dierenwelzijn konden opnemen in hun opleiding voor agenten, maar het antwoord is nee. Dus zal ons eigen opleidingscentrum lessen uitwerken voor agenten. "

Onze punten: 6/10

3. Wegcontroles
Weekendcontroles op alcohol, snelheid en drugs, de zogenaamde SLim-acties, daar beloofde Claes werk van maken. "Uit de eerste resultaten blijkt dat het aantal verkeersslachtoffers zakt. Vorig jaar deden drie politiezones mee per weekend, nu zijn er dat vier."

Onze punten: 8/10

Eenvoudige ingrepen

"Je hebt volgens Hilde Claes niet meteen een duur alarm nodig om inbrekers weg te jagen. "Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat je 90 procent van de inbraken kan beperken met eenvoudige ingrepen. Goede sloten, geen ladders in de tuin, een beveiligingspin op je ramen. Dieven ontwijken dit soort woningen. We moeten dus van deze simpele dingen werk maken."

Buren

"Andere poot van mijn preventiecampagne zijn de buren. Want die spelen een erg belangrijke rol in het buitenhouden van inbrekers. Zorg daarom dat je je buren kent. Ik wil kaartjes ontwerpen die je bij je buren in de bus steekt. Als je dan nieuw bent in een buurt, kun je je zo ook meteen voorstellen. Ga je op vakantie, laat je buren dat dan weten.'"

Architecten

"Architecten moeten bij het ontwerpen van huizen rekening houden met inbraakpreventie. Ze
krijgen daar speciale opleiding voor. Als je hiermee vanaf het ontwerp rekening houdt, ben je ook goedkoper af. De Provinciale Hogeschool Limburg gaat binnenkort met deze lessen beginnen."

Begrafenissen

"Tijdens begrafenissen wordt er ook wel eens ingebroken bij de mensen thuis. Ook op zo'n
momenten kun je best je buren aanspreken. Ik wil hiervoor ook via begrafenisondernemers
werken. Zij moeten de mensen attent maken op de gevaren, want op zo'n momenten denk je niet aan preventie. De begrafenisondernemers kunnen daarbij gebruik maken van een folder die wij zullen opstellen. Daar hangt dan een kaartje aan, dat je bij je buren in de bus kan stoppen."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is