Bert Lambrechts (N-VA) wil stadsdiensten in provinciehuis onderbrengen

Op 7 april 2015

“Stop de plannen voor het nieuwe stadhuis in Hasselt weg en verhuis alle stadsdiensten naar het provinciehuis. Het kan de start zijn van een erg nauwe samenwerking tussen stad Hasselt en provincie.” Dat is het opvallende voorstel van gemeenteraadslid Bert Lambrechts (N-VA).

 

Naar het grootste voordeel van dit plan moet Bert Lambrechts, die naast in de gemeenteraad van Hasselt ook in de provincieraad zetelt, niet lang zoeken: “Het nieuwe stadhuis zal meer dan 50 miljoen euro kosten. Het huidige stadsbestuur zadelde elke Hasselaar, van zuigeling tot bejaarde, al op met een éxtra belasting van 100 euro. De vele megalomane projecten moeten immers door iemand betaald worden. Maar als er zich dan kansen bieden om de portefeuille van de Hasselaar wat te ontzien, moet je die nemen. De dienstverlening aan de Hasselaar moet daarbij natuurlijk voorop staan,” aldus Lambrechts.

 

Samenwerking

 

“Onder een goede dienstverlening aan de burger verstaat N-VA Hasselt: een goede bereikbaarheid van de diensten, klantvriendelijkheid en efficiëntie. Een alternatief voor het paleis dat de sp.a-meerderheid voor zichzelf gaat neerpoten, is het zoeken naar synergiën. In de eerste plaats kijken we dan naar de provincie. Iedereen weet dat er heel wat bevoegdheden aan Vlaanderen en de gemeenten zullen worden overgedragen. In dat immense provinciehuis komt plaats vrij. Ook de stadsdiensten zullen efficiënter moeten werken. Daarom kunnen ze perfect worden ondergebracht in het provinciehuis. Praktisch is daar alles aanwezig: een raadzaal, bureaus, parking, ruimte, bereikbaarheid. Bovendien kan dit de start zijn van een erg nauwe samenwerking tussen stad en provincie.”

 

Lambrechts vroeg de gegevens van het provinciehuis op en wat blijkt: dat is exact even groot als het nieuw te bouwen stadhuis: “Het provinciehuis is 14 000m² groot. Het stadhuis zal 17 000m² groot worden maar daar zit 3 000m² te verhuren kantoorruimte bij. Je kan dus perfect alle diensten die gepland waren in het stadhuis in het provinciehuis onderbrengen. Het op prestige beluste stadsbestuur moet niet eens inboeten. Welke stad kan er uitpakken met dergelijk stadhuis?”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is