Meer dan 250 000 euro voor restauratie vakwerkhoeve in Melbeekstraat

Op 28 november 2018, over deze onderwerpen: Cultuur - Jeugd - Sport - Bibliotheek, Ruimtelijke Ordening - Wonen

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 436 000 euro toe voor de restauratie van drie hoeves in Limburg. Liefst 250 090,17 euro daarvan gaat naar de vakwerkshoeve in de Melbeekstraat in Hasselt.

“Met deze erfgoedpremies worden drie beschermde hoeves in Limburg gerestaureerd. Alle drie zijn een mooi voorbeeld van landelijke architectuur in Limburg uit de negentiende  eeuw. Na restauratie zullen trotse bewoners de hoeves als gezinswoning gebruiken”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

Het gaat over:

De hoeve aan de Beckershofweg 3 in Peer
De vakwerkhoeve aan de Lindestraat 149 in Alken
De vakwerkhoeve aan Melbeekstraat 79 in Hasselt

De hoeve aan de Beckershofweg in Peer is een langgestrekte hoeve, gebouwd aan het begin van de negentiende eeuw. Ze is een mooi bewaard voorbeeld van een Kempische hoeve met traditionele architecturale elementen en typische componenten van het boerenbedrijf.

De vakwerkhoeve aan de Lindenstraat 149 in Alken is een half-gesloten hoeve, gebouwd rond 1845. Rond 1856 werd het complex verder aangepast en uitgebreid met onder meer een bakhuis. De hoeve hoort bij een reeks vakwerkgebouwen in de oude wijk Ter Linden. De hoeve heeft nog authentieke elementen zoals een mestvaalt op het erf voor het woonhuis en een waterput tussen wagenhuis en schuur.

De vakwerkhoeve aan de Melbeekstraat 79 in Hasselt is ook een half-gesloten hoeve die in de Atlas van de Buurtwegen uit 1840  staat. Het complex bestaat uit een woonhuis, een koe- en paardenstal, een varkensstal, een schuur en een bakhuis.

 

Foto’s en meer informatie over dit onroerend erfgoed in de inventaris:

Hoeve aan de Beckershofweg 3  in Peer:
https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/80746

Vakwerkhoeve aan de Lindestraat 149 in Alken:
https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/31681

Vakwerkhoeve aan Melbeekstraat 79 in Hasselt:
https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22164

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is