Minister Diependaele kent restauratiepremie van bijna 735.000 euro toe aan kerk Kermt

HASSELT – Minister Diependaele kent in 2022 de beloofde restauratiepremie voor de kerk van Kermt toe. Sinds de inhoudelijke goedkeuring van de gevraagde 734.712,77 euro in 2014 stond het premiedossier op de wachtlijst. Volgend jaar wordt het effectief uitbetaald. Dat kwam Vlaams volksvertegenwoordiger en Hasselts burgemeester Steven Vandeput te weten via een parlementaire vraag.

 

Het premiedossier voor de interieurrestauratie van de kerk OLV Ten Hemelopneming in Kermt (Hasselt) werd door het Agentschap Onroerend Erfgoed inhoudelijk goedgekeurd op 16 juni 2014. “Sindsdien staat het geraamd premiebedrag van bijna 735.000 euro op de wachtlijst van toe te kennen restauratie- en erfgoedpremies. Daar staat het dossier natuurlijk niet alleen. Vandaar dat ik minister Diependaele vroeg om de mensen van de kerkfabriek in Kermt enig perspectief te geven. De restauratiewerken worden immers elk jaar pertinenter,” aldus burgemeester Vandeput die in zijn hoedanigheid als Vlaams volksvertegenwoordiger een parlementaire vraag richtte aan minister van Erfgoed Matthias Diependaele. “Hij liet weten dat hij de premie in 2022 zal toekennen. Dat is goed nieuws,” zegt Vandeput.

 

Uitvoering

 

“De kerkfabriek mag bovendien alvast starten met de aanbesteding en kan zelfs, als ze dat willen, een uitzondering aanvragen bij het agentschap Onroerend Erfgoed om voor de toekenning van de premie al te beginnen met de effectieve uitvoering van de werken. Monumentenwacht kan de kerkfabriek ook ondersteunen bij de voorbereidingen op de uitvoering van het dossier,” vult schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen, ook bevoegd voor kerken, aan.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is