Opnieuw zonnecrèmeverdeler op drie locaties in Hasselt

Op 29 maart 2024, over deze onderwerpen: Algemeen beieid, Toerisme & evenementen

HASSELT – In kader van preventie en sensibilisering tegen huidkanker plaatst de stad Hasselt opnieuw zonnecrèmeverdeler op drie openbare plaatsen. “Voldoende smeren is cruciaal voor de preventie van huidkanker, de meest voorkomende vorm van kanker. Daar willen we de Hasselaar blijvend attent op maken. Het concept slaat trouwens aan. Vorig jaar registreerden we 10.950 ‘smeerbeurten’,” aldus schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen.

 

De Grote Markt, het Kolonel Dusartplein en het Kapermolenpark. Op die drie publiekstrekkers vind je vanaf vrijdag 29 maart een openbare zonnecrèmepaal. In samenwerking met Sundo en Stichting Tegen Kanker wil de stad Hasselt via slimme distributiepalen iedereen voorzien van gratis zonnebrandcrème.

“Met de huidige weersomstandigheden lijkt het misschien wat raar maar deze zonnecrèmeverdelers zijn erg belangrijk in de strijd tegen huidkanker. Iedereen hoopt natuurlijk snel op mooi weer en met de installatie van de palen dagen wij de weergoden uit,” kan schepen van gezondheid en preventie Dymfna Meynen nog wat lachen met het slechte weer waarin de palen geïnstalleerd worden.

 

10.950 smeerbeurten

 

Vorige zomer waren de verdelers alvast een succes. “We registreerden 10.950 smeerbeurten, verdeeld over de drie palen. De verdelers waren even succesvol met een licht overwicht voor die aan het Kapermolenpark. We scoren heel goed ten opzichte van de andere steden waar deze verdelers staan. SunDo wijt dit voor een deel aan het feit dat we drie verdelers op verschillende locaties aanbieden. Behalve de zonnecrème heeft zo’n verdeler trouwens nog meer te bieden. Er komt ook nog belangrijke informatie over de UV-index, de temperatuur en om de hoeveel tijd er best gesmeerd wordt. Bovendien krijg je nog wat extra tips over hoe je je best kan beschermen tegen de zon,” vertelt Meynen.  

 

Huidkanker

 

“De meeste mensen hebben wel graag een mooi getinte huid. Daarvoor zorgt de zon. Maar teveel is niet goed. De UV-stralen hebben namelijk nadelige effecten als je er teveel en onbeschermd aan wordt blootgesteld. Eén van de belangrijkste schadelijke gevolgen is de kans op huidkanker. Dat is trouwens de meest voorkomende vorm van kanker. Zo ontwikkelt 1 op 75 mensen een melanoom, 20% ontwikkelt een vorm van huidkanker. Dat komt neer op bijna 16.000 Hasselaren. Door regelmatig zonnecrème te smeren kunnen we dat cijfer naar beneden helpen. Maar ook de schaduw opzoeken en je huid beschermen door gepaste kledij kan al veel goeds doen,” besluit Meynen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is