Ook in Hasselt moeten nieuwe fietsgeleidingslijnen voor meer fietscomfort zorgen

Op 31 augustus 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit - Openbare Werken

Nieuwe markeringen voor fietsoversteekplaatsen, zogenaamde fietsgeleidingslijnen, moeten fietsers en motorfietsers het comfort bieden de rijbaan veilig te kunnen kruisen. Daarmee wil Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) met meer duidelijkheid, meer veiligheid en een betere leesbaarheid voor meer comfort voor zowel de fietser als voor de automobilist zorgen. “We zijn blij dat ook in Hasselt dit systeem wordt ingevoerd”, aldus gemeenteraadslid Lies Jans (N-VA).

 

Meer dan 1 op 3 Vlamingen haalt bijna nooit zijn stalen ros van stal. Zo’n 20% zegt dat ze worden afgeschrikt door het gebrek aan (goede) en eenduidige fietsinfrastructuur. “We kunnen meer Vlamingen verleiden om te kiezen voor de fiets als we investeren in veilige en uniforme fietsinfrastructuur”, zegt Vlaams minister Weyts.

 

Weyts verhoogt het investeringsbudget voor de fiets naar een recordhoogte: deze legislatuur wordt er nog 300 miljoen euro geïnvesteerd in fietsinfrastructuur, zoals in bijvoorbeeld nieuwe fietsgeleidingslijnen. Om de geleiding voor de fietsers te verbeteren én de aandacht van de automobilist te verhogen, wordt op bepaalde types kruispunten aan het begin van de oversteek op de rijbaan een wit fietslogo aangebracht. Naast het fietslogo wordt over de breedte van de rijbaan een onderbroken markering geplaatst, bestaande uit wit gemarkeerde blokjes. Deze markering wordt enkel op kruispunten aangebracht die voorrangswegen dwarsen. “Dergelijke markeringen komen er ook in Hasselt. Meer bepaald op de kruising van de Crutzenstraat met de Kuringersteenweg. Elke ingreep die de het fietsgebruik in Hasselt kan doen bevorderen, juichen wij toe”, aldus Lies Jans. “We hopen dat er in de toekomst nog meer van dergelijke ingrepen komen. Gelukkig is Vlaanderen er nog om de Hasseltse fietsers te helpen. Het stadsbestuur volgt nu best dit goede voorbeeld en plaatst dergelijke fietsgeleidingslijnen ook op de knelpunten met lokale wegen.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is