N-VA Hasselt doet drie voorstellen voor transparanter stadsbestuur

Op 21 februari 2017, over deze onderwerpen: Algemeen beieid

HASSELT – Als reactie op de resultaten van de interne controle die Audit Vlaanderen uitvoerde, doet oppositiepartij N-VA Hasselt drie voorstellen voor een transparanter stadsbestuur. “Concreet vragen we een audit over de volledige organisatie, de invoering van een permanent intern controlesysteem en de aanpassing van de deontologische code voor de gemeenteraad én het schepencollege. Als het dit stadsbestuur menens is met hun ‘vernieuwing’ dan stappen ze mee in dit verhaal”, aldus fractieleider Steven Vandeput.

 

“Bij de voorstelling van de resultaten van de interne controle die Audit Vlaanderen uitvoerde, sprak de nieuwe burgemeester stoere taal. Dat deed ze ook al snel na haar benoeming. Dit nieuwe stadsbestuur zou transparantie hoog in het vaandel dragen. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen. Uiteraard willen we niet dat dit bij holle woorden blijft”, laat Steven Vandeput weten.

N-VA Hasselt diende dan ook drie concrete voorstellen in die dinsdag ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

 

1.      N-VA Hasselt vraagt een audit over de volledige organisatie uit te voeren. Audit Vlaanderen beperkte zich tot enkele afdelingen van het stadsbestuur die onder vuur waren komen te liggen. De oppositiepartij wil nu een grondige screening, ofwel opnieuw door Audit Vlaanderen ofwel door een extern auditbureau uitgevoerd.

2.      Ook wil N-VA een permanent intern controlesysteem op poten laten zetten. Dat is niets nieuws: het is zelfs decretaal verplicht via het Gemeentedecreet maar werd in Hasselt nooit ingevoerd. Daarvoor vragen we de oprichting van een gemeentelijke interne controlecommissie met als opdracht de begeleiding van de opmaak van het intern controlesysteem. Deze controlecommissie bestaat uit één lid per fractie met minimaal maandelijks één vergadering zonder zitpenning. Hierover wordt jaarlijks gerapporteerd aan de gemeenteraad.

3.      De deontologische code voor de gemeenteraad moet aangepast met de toevoeging van specifieke bepalingen voor collegeleden.

 

“Met deze drie kernachtige voorstellen willen we wantoestanden zoals die door Audit Vlaanderen aan het licht werden gebracht in de toekomst vermijden. Aangezien het verse stadsbestuur die doelstelling bij haar aanstelling ook al prioritair aanstipte, gaan wij ervan uit dat dit wordt goedgekeurd door de gemeenteraad”, is Vandeput hoopvol op een transparanter Hasselt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is