Lentecampagne van start met opening Japanse Tuin

HASSELT –  Op donderdag 21 maart opent de Japanse Tuin alweer haar deuren. “De bloesems staan in bloei en daar willen we onze fans natuurlijk geen moment van onthouden. Een bezoekje is nu écht wel de moeite waard,” vertelt schepen van Toerisme en Lokale Economie Rik Dehollogne. Hasselt koppelt hier meteen haar lentecampagne aan met een duidelijke link naar het Japanse pronkstuk van de stad.

 

De grootste authentieke Japanse Tuin van Europa is vanaf donderdag 21 maart weer in volle pracht te bewonderen. Met liefst 115.000 bezoekers per jaar blijft die Japanse Tuin de grootste toeristische trekpleister van Hasselt. “Uiteraard zijn we er bijzonder trots op dat bezoekers van over heel Europa naar Hasselt afzakken voor onze tuin. Daarom willen we de start van het nieuwe seizoen wat extra in de verf zetten. Er werden meer dan 18.000 origami kersenbloesems verzameld in een grote H op de Grote Markt en in de etalages van Hasseltse handelaars. Bezoekers krijgen een stukje Japanse Tuin in de vorm zo’n handgeplooide origami kersenbloesem mee naar huis en worden uitgenodigd om zowel het stadscentrum als de Japanse tuin te komen bewonderen. Er staat namelijk heel wat op het programma,” vertelt Dehollogne.

 

Activiteit in de tuin

 

Naast de kersenbloesems krijgt de traditionele Japanse kunst in het voorjaar de volle aandacht met het Bonsai Festival (24-25 mei) en de Kokeshi-tentoonstelling (8-23 juni). In de zomer volgen de jaarlijkse klassiekers met het Wensenfestival en de altijd gezellige Obon Nocturne. Ook de Virga Jessefeesten worden niet vergeten want een speciaal Haiku Festival zal op Japanse wijze de link zoeken met deze Hasseltse traditie.

 

Streetart bloesempad

 

Streetart Graphic Art (SAGA) maakte een prachtig bloesempad om de bezoekers van de Japanse Tuin naar het stadscentrum te laten doorstromen. “Van de Japanse Tuin via het Kapermolenpark en het Koekerellenpad leidt dit pad je richting stadscentrum tot pal op de Grote Markt. En vice versa natuurlijk. Want de Japanse Tuin ligt op minder dan twee kilometer wandelen van het stadcentrum. We hopen dat de bezoekers van de tuin ook de troeven van de stad ontdekken en genieten van de vele restaurants en terrasjes,” legt Dehollogne uit. Dit pad wordt vergezeld van een permanente bewegwijzering.

 

Duurzame en lokale etalages

 

“De lente kleurt dit jaar roze dankzij het handwerk van de medewerkers in drie Hasseltse sociale ateliers en de coördinatie van Coöperatie 37graden. Bij Balans, Assjette, en Samenpunt vzw komen mensen met een psychische, fysieke of sociale kwetsbaarheid elke dag meewerken. Papieren bloemen plooien in alle tinten roze was een ideale opdracht voor hen. Wekenlang werd er door hen geponst, geplooid, gelijmd.  Vol trots brachten ze de hele lading bloemen vervolgens naar Visit Hasselt. Ze zijn dan ook super blij om hun werk in de etalages te kunnen zien. Samen maken we een mooie en gezellige stad!,” gaat Katleen Bosmans van Visit Hasselt verder.

 

"Nét als bloemen die prachtig bloeien in de lente, kunnen handtassen een vleugje kleur en schoonheid toevoegen aan elke outfit. Shoppen in de Hasseltse bloesems: een feest van kleurrijke ontdekkingen," vertelt Katleen Tackoen die met haar winkel graag meedoet.

 

Hotspotkaart in de bloesems

 

“Alle evenementen van de lente werden gebundeld in een overzichtelijke lente-editie van de Hasseltse Hotspot kaart. Er valt heel wat te beleven in de binnenstad maar ook in de Japanse Tuin en bij de Abdij van Herkenrode. We bundelen dus met verschillende diensten de krachten om de binnenstad in bloesems te hullen en om de (massale) bezoekers van de Japanse Tuin naar de binnenstad te leiden,” besluit Dehollogne.

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is